A story about what i do in these whole life.. 1984 -

Tampal Sticker Motor - Spark 135

Salam....


Topik hari nih pasal nak lekat stiker kat motor. Ujukaji dijalankan ke atas motor aku sendri..
Nak cari stiker ni tak susah. Hampair sumer keai motor ader. Korang beli la ikut citarasa sendri.

Tips: Pastikan base color motor korang. Cam aku LC merah. Bukan aper. Senang nak design. Lagi satu nampak kemas skit. Kaler lain pun boleh tapi takut kaler dia tak match. Pilihan aku disini sticker Spark 135. Harga kat mudah.com.my RM60. Kat puchong RM20. Kat Shah Alam RM15.



Langkah pertama, korang potong elok sticker dari yang besar tu kepada kepingan2. Ikut pada design sticker tu. Supaya korang boleh adjust kat mana nak letak sticker tu nanti. Percayala, pomen kedai bukan tau sangat tapi diorg baget2 jer base on pengalaman lama diorg.


Langkah kedua, korang wat research skit especially klu ia melibatkan design baru atau latest. Cam Spark ni tak jual kat Malaysia. So korang takkan dapat tengok design asal dia live. Jadi wat research skit, baca kat internet ker.. ok...

Langkah ketiga, kasi koyak sama itu sticker dia ada. Yang ni agak payah sebab dia dah btul2 melekat kat body. Tarik pelan2. Mak sure tak der satu pun tertinggal. Biar dia togel
teros.



Langkah keempat, perasan tak ader bekas2 gam tertinggal. Ok, yang tu pun kene bersihkan. Ader org cakap pakai sabun. Tapi pomen ni wat pakai minyak tanah. AMARAN - DILARANG WAT KEJE NIH SAMBIL ISAP ROKOK. Ok minyak tanah ni membantu menaggalkan gam2 tersebut sebab minyak tak melekat. Kasik btul2 lap ok. Supaya masa korang tampal sticker tu tak der la ketul2 timbul. Mencactkan dan akan datang akan terkoyak.



Dah selesai tugas atas. Boleh la mula menampal. Korg tampal / ukur bahagian ujung dlu sebab bila ujung btul dan tak sengat yang lain akan ikut sekali. Amik kain kering, cuba urutkan dia sumaya tak der gelembung udara terperangkap. Wat pelan2. Kalu salah boleh buka balik sebab masa mula2 ni dia tak berapa melekat sangat.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Macam aku pesan tadi wat skit research. Org lain tak perasan tapi klu negara yang btul2 kasi kuar itu motor mesti persan punya design dia pelik. Cam aku nih nampak pelik kan 2 sticker nih..


Tak semestinya korang kene tampal sumer kepingan2 tu. Kadang tu, tampal skit jer dah nampak cantik. Ok..

Jadi selamat mencuba yer...


1 komen:

Anonymous said...

aku tmpal pakai air sabun...
seng skit..

Post a Comment